Uw huis is waarschijnlijk uw duurste levenslange aankoop en als zodanig is de bescherming ervan van vitaal belang voor uw financiële zekerheid en gemoedsrust. Bescherming kan worden verkregen door het verkrijgen van een inboedelverzekering, wat een term is die wordt gebruikt om de gecombineerde dekking te beschrijven die door een inboedelverzekering wordt geboden.

Wat ontvang je allemaal voor dekking met een inboedelverzekering

Hoewel de dekking van gebouwen geen wettelijke noodzaak is, is het waarschijnlijk dat als u een hypotheekverstrekker hebt gebruikt om uw eigendom te kopen, deze er wel op zal aandringen dat u het krijgt.

Meestal zal een dergelijke polis de permanente structuur van uw huis dekken, evenals eventuele bijgebouwen zoals garages die zich op uw terrein bevinden. In sommige gevallen kan een polis ook betrekking hebben op de vaste inrichting, zoals badkamers of keukens, hoewel het, zoals bij elke verzekering, de moeite waard is om te controleren met uw verzekeraar om precies vast te stellen wat er gedekt is.

Hoe gaat de inboedelverzekering precies in zijn werk?

Huishoudelijke verzekeringen dekken een hele reeks omstandigheden, van natuurverschijnselen zoals overstromingen, aardbevingen en slecht weer tot ongelukken zoals vallende vliegtuigpuin of botsingen met voertuigen en natuurlijk branden, vandalisme en ook verzakkingen.

De verzekeraar zal normaal gesproken kijken naar de locatie van het onroerend goed en het risico vaststellen voor elke gebeurtenis die gedekt is, bijvoorbeeld als u in een stroomgebied van een rivier woont zijn overstromingen waarschijnlijker en als u onder een vliegroute van een luchthaven woont, is de kans op vallend puin groter. Uiteindelijk combineert de verzekeraar deze risico’s bij de berekening van de uiteindelijke poliskosten.

Verzekeraars zullen zich normaal gesproken niet beschermen tegen bepaalde factoren zoals oorlog of terrorisme, zelfs vervuiling of radioactieve besmetting, hoewel als u dekking nodig heeft voor dergelijke gebeurtenissen, het de moeite waard kan zijn om met een gespecialiseerde verzekeraar te spreken.

Let op met de volgende zaken

De gecombineerde waarde van al uw bezittingen zal waarschijnlijk een aanzienlijk bedrag bereiken en als zodanig is het verstandig om deze zaken te beschermen. Nogmaals, een dergelijke dekking is niet wettelijk verplicht, hoewel het voor de gemoedsrust de moeite waard kan zijn om te kopen. De inboedelverzekering dekt normaal gesproken voorwerpen die niet in de woning zijn ingebouwd, zoals elektrische apparatuur, meubilair, entertainmentmedia, kleding en zachte meubels, zoals tapijten en gordijnen.

Sommige polissen kunnen ook externe items dekken zoals fietsen, grasmaaiers en zelfs de items in uw portemonnee of handtas wanneer u buitenshuis bent of uw bagage in het buitenland. Ook hier is het belangrijk dat u bij uw verzekeraar navraag doet naar wat er precies gedekt is.