LCD-, LED- en plasmatelevisies hebben de originele CRT-schermen grotendeels ingehaald en het belangrijkste verschil is hoe het licht en de beelden die op het scherm te zien zijn, worden vastgelegd en gegenereerd.

LCD-televisies hebben de oude stijl vervangen en waren een enorme verbetering in de manier waarop het beeld werd weergegeven. LCD staat eigenlijk voor Liquid Crystal Display, en het zijn de moleculen van de kristallen die worden gebruikt om een scherper, hoger gedefinieerd beeld te creëren.

LCD Televisies zijn tegenwoordig een stuk dunner en strakker geworden

De LCD-televisies zijn over het algemeen vlakker, lichter van gewicht en hebben veel meer schermformaat door de slankheid van de framerand. LCD-televisies hebben uitstekende kleuren; 256 in feite voor elk van de rode, groene en blauwe pixels. De meer recente modellen gaan in feite ongeveer 60.000 uur mee, wat voor de gemiddelde televisiekijker ongeveer 20 jaar is. LCD’s hebben echter moeite om zuivere zwart-wit beeldkwaliteit te bereiken en zijn misschien niet zo goed als ze eigenlijk zouden moeten zijn.

Plasma televisies behoren tot het verleden en zijn minder interessant geworden

De beelden die op Plasma-televisietoestellen worden getoond, worden in feite gemaakt met gassen die xenon- en neonatomen bevatten. Door de gebruikte technologie zullen plasmasets een enorme verscheidenheid aan kleuren laten zien en in tegenstelling tot LED of LCD zijn ze in staat om de zwarte beeldkwaliteit waarheidsgetrouw weer te geven. Een plasmatelevisie is misschien wel het beste voor u als uw stoel zich aan de zijkanten van de kamer bevindt en niet alleen direct voor de set. Dit komt omdat LCD-toestellen smallere kijkhoeken hebben in vergelijking met de plasmasets en uw kijkplezier niet wordt beïnvloed wanneer u een plasmatelevisie van opzij of onder een hoek bekijkt.

Plasma televisies gaan een stuk sneller kapot tegenwoordig

Door het gas dat in plasma wordt gebruikt, kan de levensduur van het televisietoestel echter slechts ongeveer acht jaar bedragen, en deze gasdeeltjes die worden gebruikt zijn vooralsnog niet navulbaar, hoewel dit met de steeds verder voortschrijdende technologie de komende jaren ongetwijfeld zal veranderen. Een klein nadeel van plasmatelevisies kan een “brandend” scherm zijn. Dit betekent dat je het vorige beeld nog steeds kunt zien, ook al staat het niet meer op het scherm. Om dit te voorkomen moet u uw televisie altijd uitschakelen als deze niet in gebruik is en niet voor langere tijd aan laten staan.

  • Een LED-televisie – wat staat voor Light Emitting Diode – is een zeer populaire keuze. LED-tv’s branden met de LED’s aan de achterkant of aan de rand en de snelle tijd die nodig is om het aan of uit te schakelen zorgt voor een hoge resolutie. Deze vooruitgang in de technologie heeft LED-televisies zeer slank en zeer krachtig gemaakt, wat niet alleen een ruimtebespaarder in uw huis blijkt te zijn, maar ook zeer energiezuinig. In tegenstelling tot plasma zijn LED-televisies beschikbaar in een zeer breed scala van formaten, van draagbare 19 inch tot spectaculaire 60 inch sets. Veel van de LED-toestellen worden geleverd met poorten voor USB- of HDMI-kaartenVrije artikelen, wat betekent dat u uw televisie kunt gebruiken voor gaming of het bekijken van foto’s met een uitstekende beeldkwaliteit.