Wat bedrijven moeten weten over groen ondernemen

Groen ondernemen houdt in dat bedrijven principes, beleid en praktijken vast nemen die de kwaliteit van leven voor hun klanten, werknemers, gemeenschappen en de planeet verbeteren.
Uit alle sectoren die er te bedenken zijn, melden er zich steeds meer kandidaten aan met opvallende initiatieven voor groen ondernemen. Zo heb je speelgoedfabrikanten, reisorganisaties, bouwbedrijven, hoveniers, projectontwikkelaars, supermarkten, verlichtingsspecialisten. Noem maar op, allemaal die op hun beurt een bijdrage willen en kunnen leveren. Een van mijn betere vrienden die een schoonmaakbedrijf uit Eindhoven heeft is ook hiermee bezig geweest. Nederlandse bedrijfsleven laat zien dat mensen welzijn, de aarde en winst te combineren zijn.

Wat hebben groene bedrijven gemeen?

 • Groene bedrijven dienen sociaal en milieuvriendelijk te zijn.
 • Groene bedrijven nemen principes en praktijken vast die de mens en de planeet beschermen. Deze bedrijven dagen zichzelf uit om de doelstellingen van sociaaleconomische en juridische rechten, duurzaamheid van het milieu en de gezondheid en ontwikkeling van de samenleving in al zijn activiteiten te brengen – van productie- en voorraadketenbeheer tot medewerkersrelaties en klantenservice.
 • Groene bedrijven dienen te zorgen voor hun werknemers.
 • Groene ondernemingen zorgen ervoor dat er niet aan slavenarbeid of kinderarbeid gedaan wordt. Iedereen die rechtstreeks voor hen of hun leveranciers werkt, wordt een loon om mee te kunnen leven betaalt en werkt in gezonde omstandigheden. De werkers dienen te werken en hun mensheid te respecteren. De werknemers dienen ook als voorbeeldfiguren voor de bedrijven te kunnen spelen in de omvorming van onze samenleving tot sociaal recht en milieuvriendelijk draagbaar.
 • Groene bedrijven dienen hun klanten en cliënten te beschermen.
 • Groene bedrijven zorgen ervoor dat ze de veiligste ingrediënten gebruiken om hun klanten, hun cliënten en hun gezinnen gezond te houden. Ze bieden ook groene leef alternatieven om de kwaliteit van leven te verbeteren, met producten en diensten die bijdragen aan gebieden zoals betaalbare woningen, duurzame landbouw, onderwijs, schone energie en efficiëntie, eerlijke handel, gezonde lucht, schoon water en meer. Deze bedrijven dienen verminderen van afval, hergebruiken en recyclen te stimuleren, om zo een goed voorbeeld te vormen.
 • Groene bedrijven dienen hun gemeenschappen te verbeteren.
 • Tijdens het zeker stellen dat hun voorzieningen de lokale gemeenschappen niet vervuilen, ondernemen veel groene bedrijven extra stappen om de plaatsen die ze thuis noemen beter te maken. Groene bedrijven komen vaak voor in gemarginaliseerde gemeenschappen-binnensteden, plattelands- en inheemse gemeenschappen. Vele van dit soort bedrijven worden zelfs begonnen door de mensen in deze gemeenschappen, die op hun beurt respect en waardigheid voor hun werknemers en de bredere wijk brengen.
 • Waarom te beginnen met groen ondernemen

  Alles wijst ernaar uit dat milieuproblemen in de nabije toekomst het regelgevende en marktlandschap zullen veranderen. Energie-efficiënte bedrijven zullen zich beter kunnen aanpassen bij negatieve ontwikkelingen, zoals verhoogde energieprijzen. De consument wordt ook steeds meer bewust van hun keuzes en is bereid meer te investeren in veilige, niet-giftige, groene producten om hun familie te beschermen.
  Simpele manieren om te bezuinigen en deel te nemen aan deze beweging zijn bijvoorbeeld:

 • Vervanging van de verlichting met LED-lampen. Ze hebben een langere levensduur en zijn energiebesparend.
 • indien mogelijk het gebruik van papier te vermijden. Als het toch moet, gebruik dan eco-vriendelijk papier.
 • Als vele van werelds top organisaties miljarden dollars investeren in langdurige milieuvriendelijke programma’s, is het de kleine ondernemers aangeraden aan te sluiten.

  Leave a Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *